logo-slo.JPG (8633 bytes)

Lutkovno gledališče Kranj
Tomšičeva 44, 4000 Kranj
Tel.: 040 756 758
E-mail: info@lgk.si
.

Lutkovne predstave:  Janko in Metka   Princeska na zrnu graha   Rdeča kapica   Dva zmerjavca   Kdo smo?

princeska8.JPG (16609 bytes)
Boštjan Sever

  
Kdo smo?

Boštjan Sever sem svojo lutkovno pot začel v osemdesetih letih v lutkovnem ateljeju očeta Cveta Severja v gradu Kiselstein v Kranju.

Leta 1991 sva s tehnologom Dušanom Sokličem obudila dejavnost Lutkovnega gledališča Kranj, ki je bilo aktivno že v sedemdesetih letih, v okviru Prešernovega gledališča Kranj. V tem obdobju nastaneta prvi dve predstavi: Pavliha (po starih čeških motivih) v tehniki ročnih lutk in Dva zmerjavca, ( po motivih Lojzeta Kovačiča).

Leta 1993 smo s prijatelji ustanovili skupino za celostno umetnost, ki se je ukvarjala z multimedijskimi odrskimi stvaritvami za odrasle – Gruppo Ultra. Realizirana je bila trilogija projektov, kot so; Regeneracija št. 2 (1994), Regeneracija št. 3 – Podgane (po prozi Slavka Gruma, 1996) in Barbika – regeneracija št.4 (1997).

Istega leta, 1993, se je pričelo sodelovanje z Janom Zakonjškom in Silvanom Omerzujem v KUD-u Franceta Prešerna v Trnovem, kjer so formirali Gledališče lutk Konj. Do leta 2001 je bilo realiziranih šest projektov; tragična veseloigra Napravite mi zanj krsto (Emile Duranty), Don Juan (Lorenzo da Ponte in W.A.Mozart), Kralj Ubu, (A. Jarry), Oltarček dona Cristobala (F.G.Lorca), Zbogom princ (Ghilderod – Omerzu) in Kdo je Jodlu nataknil zanko (Omerzu). S temi projekti so se pojavljali na festivalih v Franciji, , Avstriji, Belgiji, ZDA, Italiji, Bosni, na Češkem, na Hrvaškem. . .

Med opaznejšimi “izleti” velja omeniti še: sodelovanje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana (Hišica iz kock, E. Peroci – Edi Majaron) in (Kuna Kunigunda – S. Makarovič), animacijo lutk v filmu Marka Derganca Oči glej (1995), sodelovanje v ambientalni lutkovni postavitvi Povodnega moža v okviru Evropskega meseca kulture v Ljubljani leta 1997 in nekajletno sodelovanje pri Otroškem Živžav-u v Cankarjevem domu.

Od leta 1996 imam status samostojnega umetnika in delujem v Lutkovnem gledališču Kranj.

NAGRADE:

Nagrada za Animacijo, Mednarodni lutkovni festival PIF, Zagreb, 1996 (Don Juan)
Nagrada Grand prix – najboljša predstava v celoti , Mednarodni lutkovni festival PIF Zagreb, 1996 (Don Juan)
Nagrada za odkrivanje novih izraznih možnosti lutke, Lutkovno bienale Klemenčičevi dnevi '97 (Barbika – regeneracija št.4)
Nagrada Grand prix-najboljša predstava v celoti, Mednarodni lutkovni festival PIF Zagreb, 2000 (Kralj Ubu)
Nagrada za najboljšo predstavo v celoti, 2 bienale lutkovnih ustvarjalcev Maribor 2002 (Zbogom Princ)Lutkovne predstave:  Janko in Metka   Princeska na zrnu graha   Rdeča kapica   Dva zmerjavca   Kdo smo?

logo-slo.JPG (8633 bytes)

Lutkovno gledališče Kranj
Tomšičeva 44, 4000 Kranj
Tel.: 040 756 758
E-mail: info@lgk.si